"נו באמת, את מסודרת, איזה דאגות כבר יכולות להיות לך" את זה כבר אמרו לך?
בתור שכירה את בטח יודעת שאת מוגנת ע"י החוק, חופשת הלידה שלך מלווה בזכויות קשיחות וידועות מראש, ועל פניו, את יכולה לעשות מה שאת רוצה. כל זה נכון אבל זה לא פותר את כל הקונפליקטים שנכנסים לחיים של אישה כשהיא הופכת לאמא.
הסוגיות והדילמות שלך כשכירה, קשורות לעתיד המקצועי שאת רוצה לעצמך, לצרכים הכלכליים שלך, לאיזו אמא היית רוצה להיות ולאיך כל אלה משתלבים בעולם העבודה שרובו נשלט עדיין ע"י גברים עם גמישות מועטה, שלא לומר כמעט ולא קיימת.
ככל שתתפני מוקדם יותר לבחון את הכיוונים העומדים בפנייך לאור השינוי שייכנס לחייך ביחד עם תינוק קטן, קשת האפשרויות שלך תגדל ואיתה גם היכולת שלך להשפיע על עתידך המקצועי ועל היכולת שלך להישאר נאמנה לעצמך ולמה שחשוב לך.
תיכנון הריון זה אולי אחד הדברים שאפשר בעיקר לדבר עליו והרבה פחות לשלוט בהם, ועדיין, לנשים כדאי לנסות להשפיע על מועד הכניסה להריון במיוחד ב-3 התרחישים הבאים:
- אם את עובדת בענף שהעבודה בו מושפעת מעונותיות. למשל מנכ"לית של הוצאת ספרים תעדיף ללדת אחרי תערוכת הספרים בפרנקפורט שבגרמניה, שם נסגרות עסקאות גדולות וחשובות בכל שנה. עובדת בתפקידי מכירות, ששכרה מושפע ישירות מאחוזי העסקאות, לא תוותר בקלות על החודשים החמים בשנה ותרצה ליהנות מהם פעם שניה כשדמי הלידה שלה יחושבו על פיהם ולא על פי החודשים החלשים.
- כשאת מעוניינת להתקדם לתפקיד בכיר יותר. אין כמו חופשת לידה כדי לסגור תפקיד, בזמן המתאים ובצורה מסודרת, אחרי חפיפה יסודית שעשית למחליפה הקבועה ולקראת חזרה לארגון לתפקיד חדש עם דף חלק. במידה ותצליחי כווני את ההריון כך שתאריך הלידה יהיה בסמוך לסוף קדנציה, או אם הגשת מועמדות לתפקיד חדש – כדאי שהלידה לא תהייה בסמיכות לתאריך בו התפקיד אמור להיות מאוייש.
- התפטרות ועזיבת ארגון לאחר חופשת הלידה תוך שימוש מרבי בזכויותייך וקבלת תנאי פרישה מלאים כפי שמגיע לך עפ"י החוק. המצב הזה הוא הנפוץ יותר בשוק העבודה ויש מקום לנסות להשפיע על מועד הכניסה להריון כדי למקסם את ההזדמנות באחד משני המצבים הבאים:
א. כשתנאי ההעסקה שלך עומדים לעלות מדרגה ויחד איתם תנאי הפרישה, בארגונים רבים זה קורה בתום תקופת העסקה ובאחרים על בסיס חוזה העסקה אישי
ב. אם את ממתינה להזדמנות שתתהווה מחוץ לארגון, זו יכולה להיות הזדמנות עסקית, מקצועית ואולי הזדמנות כלכלית שתכשיר את הקרקע לעזיבת מקום העבודה.
אם את עדיין לא בהריון זה באמת מוקדם להתחיל לנהל מול הארגון את ההיערכות לקראת יציאה לחופשת לידה. אבל זה אף פעם לא מוקדם מידי לחשוב על איך את רואה אתעצמך מתפתחת מקצועית אחרי שתהפכי לאמא, מה הדרך הטובה ביותר להגיע לשם, ואיך את מגייסת את הארגון לטובת העניין. ואם המימוש המקצועי שלך נמצא לדעתך בארגון אחר, זה הזמן הטוב ביותר להתחיל תהליך מקצועי שילווה אותך בדרך הקלה ביותר והמהירה ביותר עבורך.