לכולנו יש לפחות מנגנון הפעלה אישי אחד, שמאפשר לנו להשיג את התוצאות הכי טובות, בפחות משאבים. זהו, על רגל אחת, עיקרון המאמץ המזערי, עיקרון שמוכר לנו מהטבע ומתאר את הקלות וחוסר המאמץ שנדרשים מהפרח על מנת שיפרח, או מטיפת המים על מנת שתידרדר במדרון ותגיע למקומות נמוכים.
המנגנון הזה קיים אצל כל אדם, אך במסגרת עבודתי לאורך השנים גיליתי שגם בעלי ובעלות עסקים ואפילו מנהלים מנוסים ומצליחים, לא תמיד מכירים את המנגנון האישי שמאפשר להם הצלחות.
קבלת המנגנון מובילה לתוצאות
רובנו מכירים את מנגנון ההפעלה שלנו בצורה חלקית. אנחנו לוקחים חלקים ממנו כמובנים מאליהם ולא מודעים כליל לחלקים אחרים. קחו למשל את עופרה, יועצת הנקה שהגיעה אלי אחרי שנפרדה משותפתה.
עופרה העידה על עצמה כי היא שייכת לקבוצת הטיפוסים שמתקשים לקבל החלטות מהירות וצריכים זמן לחשוב ולעבד כל החלטה. תכונה זו הייתה אחת הסיבות העיקריות לפרוק השותפות. “אי אפשר לקדם את העסק בצורה כזו” ציטטה עופרה את שותפתה. מיד התחלנו לעבוד. תשאלתי אותה לגבי סיפורי הצלחה שחוותה, וביחד גילינו רצף של פעולות שחזר על עצמו בכל ההצלחות שלה. ההשתהות בקבלת ההחלטות הייתה נוכחת בכולם.
עופרה מודעת לאלמנט ההשתהות. היא לא הכירה ברצף שלם של מהלכים ובטח שלא החשיבה את שלב ההשתהות כיתרון. היא חשבה, כמו רבים בסביבתה, שכאשר היא משתהה ומהססת לכאורה לקבל החלטות, היא נותנת מקום לחולשתה.
ברגע שחשפנו את מנגנון ההצלחה שלה במלואו, את השלבים השונים שלו ואת הרציונל שעומד מאחוריו, עופרה למדה לכבד אותו, וראתה שאם היא לא נלחמת בעצמה ונותנת מקום וזמן לשלב הראשון האיטי והמהוסס, היא עושה את כל יתרת הדרך בזמן קצר במיוחד ומגיעה למטרות שסימנה בדיוק במועד שרצתה.
עופרה למדה לעבוד בטווח של עיקרון המאמץ המזערי, היא כבר לא נלחמת בעצמה וכך חוסכת הרבה אנרגיה ועוגמת נפש.
כל אחד יכול ליישם את עיקרון המאמץ המזערי
אז איך נגלה מהו מנגנון ההפעלה האישי שלנו? כתבו שניים או שלושה סיפורי הצלחה. בחרו בסיפורים מגוונים – אחד מעולם העסקים, אחר מהחיים הפרטיים והשלישי בסיסי לצורך ניהול חיים תקינים (למשל: לייעץ לילדים תוך כדי עבודה). בשלב השני, פרקו את סיפורי ההצלחה לשלבים כרונולוגיים, ונסו למצוא את המכנה המשותף שלהם. התוצאה שתתקבל תהיה שלד מנגנון ההפעלה האישי, ממנו ניתן ללמוד ולהסיק מסקנות.
טיפ: חפשו אירועים/ סיפורים בהם הצלחתם “במקרה”. זה סימן מובהק לעבודה במסגרת עיקרון המאמץ המזערי.